Luteïne en zeaxanthine goed voor het oog

Een humane studie, uitgevoerd in Duitsland, toont aan dat luteïne en zeaxanthine een positieve impact hebben op het voorkomen van de ouderdomsgerelateerde degeneratie van het oog.

Maculaire degeneratie van het oog

Maculaire degeneratie is de voornaamste oorzaak van (gedeeltelijke) blindheid bij mannen en vrouwen boven 50 jaar. Men schat dat 18% van de mensen tussen 65 en 74 jaar in meerdere of mindere mate lijden aan maculaire degeneratie. Boven 74 jaar zou dit tot 30% oplopen.


Resultaten onderzoek

Voor het onderzoek werden 108 personen, met een gemiddelde leeftijd van 71,5 jaar, gesupplementeerd met 12 mg luteïne per dag en dit gedurende een periode van 6 maanden. Bijna alle proefpersonen (92,6 %) toonden de eerste symptomen van maculaire oogdegeneratie.

De onderzoekers toonden aan dat in de supplementatiegroep het luteïnegehalte in het bloed 4 maal hoger lag dan in de controlegroep (28 proefpersonen). De maculaire pigmentdichtheid van het oog nam bovendien toe met 16 % (significant). Dit maculaire oogpigment, bestaande uit luteïne en zeaxanthine, zou de retina van het oog beschermen tegen foto-oxidatieve beschadiging, wat leidt tot de degeneratie van het oog.

Tabel: Samenstelling van het supplement

Nutriënten

Hoeveelheid

Luteïne ester

12 mg

Zeaxanthine ester

1 mg

Vitamine C

120 mg

Vitamine E

17,6 mg

Zink

10 mg

Selenium

40 µg


Luteïne en zeaxanthine in levensmiddelen

Luteïne komt o.a. voor in groenten zoals spinazie, andijvie en boerenkool. Voor commerciële isolatie wordt vaak gebruik gemaakt van gras, wier, brandnetel of Afrikaantje (Tagetes). Luteïne is in de EU toegestaan als additief onder het nummer E161b.

Zeaxanthine is net zoals luteïne een carotenoïde. Zeaxanthine is verantwoordelijk voor de karakteristieke kleur van maïs en saffraan. Zeaxanthine wordt afgebroken tot picrocrocine en safranal die aan saffraan het typische aroma geven. Zeaxanthine wordt gebruikt als additief met het nummer E161h.

Bron: Experimental Eye Research, 84 (4), 718–728.