Testkit herkent coeliakie-veroorzakende glutenfragmenten in voeding

Coeliakie is een darmaandoening die veroorzaakt wordt door glutenintolerantie. Maar liefst één op de tweehonderd westerlingen lijdt eraan. Een test die door Nederlandse onderzoekers is ontwikkeld, kan in voedingsproducten glutenfragmenten detecteren die toxisch zijn voor coeliakiepatiënten.

In de nieuwsbrief van het Nederlandse ‘Genomics Initiative’ meldt het ‘Celiac Disease Consortium’ de ontwikkeling van een testkit die heel specifiek en nauwkeurig toxische glutenfragmenten in voedingsmiddelen kan herkennen. De test is gepatenteerd en biedt volgens de ontwikkelaars duidelijk voordelen boven reeds commercieel verkrijgbare testen, die minder specifiek zijn of slechts een deel van de toxische glutenfragmenten aantonen. Momenteel kan de test in een gespecialiseerd laboratorium uitgevoerd worden maar het is de bedoeling om de test verder te ontwikkelen voor gebruik in een routinelaboratorium en mogelijk ook voor thuisgebruik. De test kan verder ook een sleutelelement vormen voor het ontwikkelen van voedingsproducten die veilig zijn voor coeliakiepatiënten.

Coeliakie

Coeliakie is één van de belangrijkste voedselintoleranties en wordt veroorzaakt door een immunologische afweerreactie tegen glutenproteïnen die typisch voorkomen in graansoorten. Gluten zijn in principe onschuldige stoffen, niet-giftig en voedzaam, maar bij mensen met coeliakie reageert het lichaam toch zeer heftig op deze gluten met symptomen als: hevige krampen, diarree en een verminderde opname van voedingsstoffen.

Momenteel zijn er een dertigtal glutenfragmenten (peptiden) geïdentificeerd die verantwoordelijk zijn voor glutenovergevoeligheid. Coeliakiepatiënten dienen gluten uit hun dieet te weren. Dat betekent geen brood, pasta, gebak of koek eten en ook opletten met soepen, sauzen, vleesproducten, snoepgoed en zelfs medicijnen. Speciaal voor coeliakiepatiënten is er al enige tijd gegarandeerd glutenvrij graan op de markt.


Het consortium tracht glutenintolerantie ook op een andere manier aan te pakken door enzymes te testen die in staat zijn om gluten af te breken. Zo werd het zeer stabiele ‘an-pep’ enzym uit de schimmel Aspergillus niger geïsoleerd en zeer beloftevol bevonden daar het ongeschonden het maagkanaal kan passeren.

Bron

http://www.watisgenomics.nl/genomics/genomics/i001047.html

Interessante links

  • http://www.celiac-disease-consortium.nl
  • http://www.food-info.net/nl/intol/gluten.htm