Positionering van vleesvervanger in bedrijfsrestaurants

De universiteit van Leiden heeft onderzoek verricht naar de positionering van plantaardige eiwitproducten als vleesvervangers in bedrijfsrestaurants. Producten die gepromoot werden als ‘feel good’ bleken het best te scoren.

In het bedrijfsrestaurant kan de consument op een relatief laagdrempelige manier kennismaken met de plantaardige eiwitproducten. Van de maaltijden van de consument wordt in Nederland ongeveer 40 % buitenshuis gegeten. In het assortiment van de bedrijfscatering komen plantaardige eiwitproducten echter nauwelijks voor. Daarom hebben de producent Schouten Europe, de groothandel DeliXL en de cateraar Sodexho in 2002 besloten om gezamenlijk een nieuwe keten te vormen met als doel de categorie plantaardige eiwitproducten verder te ontwikkelen en te introduceren in de Nederlandse cateringindustrie.

Omwille van het innovatieve karakter van de eiwitproducten en de sterke positie van vlees vereist de stimulering van de consumptie van deze eiwitproducten onder andere een uitgekiende positioneringstrategie. De verschillende strategieën die bestudeerd werden zijn ‘feel good’, ‘gezond’ en ‘smaak’.

Onder de ‘feel good’ strategie werden de producten gepromoot via de aspecten: smaak, gezondheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en goed voelen. In de positioneringstrategie ‘gezond’ werden de aspecten laag cholesterolgehalte, laag vetgehalte, rijk aan ijzer en aanwezigheid van onverzadigde vetzuren benadrukt. De laatste strategie bestede enkel aandacht aan de smaak van de producten.

De meest succesvolle strategie voor de plantaardige eiwitproducten was de positionering via ‘feel good’. Het uitsluitend benadrukken van gezondheidsaspecten heeft minder effect en het uitsluitend benadrukken van smaak levert zelfs weinig resultaten op.

Ook de naam van het product is belangrijk, het woord ‘vegetarisch’ kan beter vermeden worden. Daarbij bleek dat plantaardige variaties op een vleesproduct het beter doen dan nieuwe plantaardige eiwitproducten.

Bron: Universiteit van Leiden – publicatie vrij te downloaden