Trendy verpakkingskeuzes

De beursorganisatie Exposium heeft onderzoek laten doen naar de wereldwijde verpakkingstrends. Deze staan beschreven in het rapport PackVision. Het onderzoek, dat is uitgevoerd door de trendwatchers van Intuition, stipt ontwikkelingen aan waar fabrikanten bij hun verpakkingskeuze rekening mee kunnen houden.

Tien trends zijn bepalend voor de verpakkingskeuze van vandaag:

1. Handige verpakkingen voor thuisverbruik: het portiepak, de twee-in-een-verpakking, het doseerpak en het hersluitbare pak.

Deze Amcor Tape Top verpakking wordt gebruikt voor het verpakken van verse producten. Na openen kan de verpakking opnieuw gesloten worden via het gepatenteerde proces ‘cut & transfer’.


2. Meeneemverpakkingen: verpakkingen die gemakkelijk meegenomen kunnen worden zoals drankjes in een knijpzak, maar ook zelfverhittende of –koelende blikjes en autovriendelijke verpakkingen.

Deze flexibele ‘Prêt à boire’ wijnverpakkingen zijn opgebouwd uit drie films, namelijk PET, aluminium en polyethyleen, die versterkt worden met nylon film. Deze complexe structuur zorgt voor een goede bescherming tegen oxidatie. Deze ‘prêt à boire’ is lichter dan een standaard wijnfles: 400 g lichter voor de 500 ml verpakking en 200 g lichter voor de 250 ml verpakking. Daarnaast is deze verpakking ook goedkoper in transport doordat, afhankelijk van het volumeverpakking, 20 à 40 % meer wijn op een standaardpallet getransporteerd kan worden.


3. Verpakkingen voor een gezonde levensstijl: stoomverpakkingen voor de microgolfoven waarin groenten hun mineralen en vitamines behouden en blikjes die vitamines doseren.

4. Geen verpakking: niet de verpakking, maar de inhoud is bepalend. Het product moet er uitzien alsof er geen fabrikant en verpakkingsproces aan te pas is gekomen.

5. Er uitzien alsof er geen fabrikant en verpakkingsproces aan te pas is gekomen.

Ambachtelijke uitstraling: verpakkingen met nostalgische plaatjes, zoals koeien in de wei en kleinschalige kaasmakerijen. Vooral bij premiumproducten blijkt dit een succes.

6. Maatwerk: kleinverpakkingen, multi-packs en familieverpakkingen om te voorzien in de behoefte van individuele huishoudens (klein en groot).

7. Interactieve verpakking: verpakking aan internet koppelen zodat consumenten een platform krijgen om met de fabrikant te communiceren of meer over een product te weten te komen.

8. Design: via een uniek design of bijzondere materiaalsoort kan de aandacht in de winkelrekken makkelijker getrokken worden.

Naar aanleiding van het WK, waarbij Coca-Cola één van de officiële sponsors was, werden voetbalvormige flesjes op de markt gebracht. De 250 ml flesjes waren verkrijgbaar per 1 of per 4. Dit unieke design wordt beschouwd als echte ‘eyecatchers’.


9. Milieu: composteerbare plastics.

10. KISS: verpakking die functioneel en simpel is, no-nonsens-verpakkingen of een verpakking die ‘back to the roots’ gaat zoals bijvoorbeeld glazen melkflessen.

Van 20 tot 24 november 2006 gaat de verpakkingsbeurs ‘Emballage’ door in Parijs. Meer informatie over deze beurs vindt u via www.emballageweb.com .

Bronnen

  • VMT
  • Innova