Trends over het eet- en shoppinggedrag van de Belg

Brunch voor senioren, een laatavondmaaltijd voor actieve twintigers en hapklare exotische combinaties zijn de maaltijden van de toekomst. Op het zestiende marketingcongres van marketingbedrijf Wegener DM presenteerde trendwatcher Nathalie Bekx tien trends die het eet- en shoppinggedrag van Belgen verklaren.

Samen met marketingmanager An Louwagie van Wegener DM organiseert Nathalie Bekx een grootschalige enquête van consumenten uit alle leeftijdscategorieën over hun winkelgedrag. Op basis van haar voorbereidende onderzoek presenteerde Bekx alvast tien trends op het marketingcongres.

1. Kinderen beslissen

Kinderen beslissen steeds vaker wat er op tafel komt. Meer dan 14 % van de kinderen heeft een stem in de samenstelling van het menu.

2. Knabbelmaatschappij

Volwaardige maaltijden moeten het afleggen tegen de snelle snack tussendoor. Driekwart van de Belgen besteedt minder dan zestig minuten per dag aan het bereiden van een maaltijd en de meerderheid weet niet hoelang aardappelen moeten koken vooraleer ze gaar zijn. Een op de vier maaltijden eten we rechtstaand, anders zoeken we steeds vaker het gezelschap op van tv of computer. Het staat allemaal in schril contrast met de spectaculaire toename in de verkoop van kookboeken. "Noem het gerust 'gastroporno'", zegt Nathalie Bekx. "Mensen gebruiken die kookboeken enkel om door te bladeren en vol zin naar de prentjes te kijken, niet omdat ze die recepten zelf willen uitproberen."

3. Culinaire clubs

De consument van tegenwoordig vindt niet dat iemand hem moet vertellen hoe hij een maaltijd moet klaarmaken. Belangrijk voor die nieuwe kookclubjes is niet het koken op zich, maar wel het plezier dat ze beleven aan samen spelen met eten. De nieuwe keukeninrichting is een open ruimte met een centraal kookeiland waarrond de hele familie of een groepje vrienden verzamelen.

4. Babyboomdieet

De babyboomgeneratie, de omvangrijke groep mensen geboren net na de Tweede Wereldoorlog, wordt een dagje ouder. De senioren van tegenwoordig stellen steeds meer eisen aan voedsel: ze willen smaakvolle, verrassende en gezonde ingrediënten op hun bord. Bovendien zien babyboomers voeding als de manier bij uitstek om langer gezond te blijven. Dat verklaart het succes van functionele voeding: eten waardoor we ons mooier en gezonder voelen.

5. Hapklare maaltijden

Consumenten willen alles eens geproefd hebben. "Kleine porties die snel klaar zijn en met elkaar kunnen gecombineerd worden, zijn erg in trek. Die tapascultuur vind je nu al terug in hippe restaurants waar Japanse gerechten in miniporties op een lopende band voorbij je tafel rollen.

6. Slow food

De populariteit van de rappe hap creëert een tegenreactie waarbij een groeiende groep consumenten de tijd neemt om te genieten van eten. "Senioren slaan steeds vaker het ontbijt over. Ze kiezen ervoor om langer uit te slapen en om de dag te beginnen met een uitgebreide brunch. Daarbij horen vers geperst fruitsap en yoghurt met actieve bifidus", zegt Bekx.

7. Suikervrij

Het aantal diabetespatiënten stijgt, net als het aantal mensen met overgewicht. Dus kiezen consumenten vaker voor een suikervrij menu. Maar Belgen hebben genoeg van de traditionele dieetrepen. In plaats daarvan zijn we op zoek naar een uitgebalanceerde suiker- en zoutvrije voeding. We willen dat een supermarkt ons een volledig kant-en-klaarvoedselpakket aanbiedt.

8. Organisch en vers

Belgen grijpen vaker terug naar basisingrediënten en pure smaken, maar we verkiezen de half bereide varianten die supermarkten aanbieden. De populariteit van biologische voeding neemt nog altijd toe, maar de groeiende groep gebruikers stelt nieuwe eisen. De biologisch verantwoorde appels van morgen moeten er even goed uitzien als de traditionele variant.

9. Onbemande supermarkten

Consumenten willen snel boodschappen kunnen doen. Daardoor zal de populariteit van virtuele voedingsaankopen groeien, het systeem waarbij je zelf je aankopen scant en de betaling regelt zonder tussenkomst van personeel. Tegelijkertijd maken steeds meer consumenten een echt uitstapje van een winkelbezoek.

10. De dubbelzinnige ‘gezondiër’

"Eigenlijk zijn we hypocriet in onze houding tegenover eten. Jongeren besteden de minste aandacht aan gezonde voeding, maar tegelijkertijd zijn zij het bezorgdst over hun gezondheid", verduidelijkt Bekx. "Die dubbelzinnige houding geldt niet alleen voor jongeren: de meeste mensen sloven zich een hele week uit om gezond te eten, maar in het weekend mag ineens alles."

bron

De Morgen