ALTERNATIEVE BRONNEN VOOR EIWITTEN EN VETTEN

3. ALTERNATIEVE BRONNEN VOOR EIWITTEN EN VETTEN 

Inspiratie

12u45 – 13u00

Insecten voor humane voeding: Wat is het potentieel en waar zitten de uitdagingen?

Wat is het potentieel van insecten voor menselijke voeding? Waar zitten de grootste uitdagingen: voedselveiligheid?, wetgeving?, consumentenperceptie en/of een productie-efficiëntie? Op welke termijn mogen we een marktdoorbraak verwachten en welke hindernissen dienen daar nog voor genomen te worden?

Marian Peters - International Insect Centre

13u00 – 13u25

Plantaardige eiwitten: Kansen en uitdagingen

Deze presentatie geeft een overzicht van de grootste uitdagingen van plantaardige eiwitten EN van de strategieën om kansen te maken van deze uitdagingen. Zuivel eiwitten worden door de natuur geleverd in een heel handig water-oplosbaar formaat: melk, dus! De eerste uitdaging om met plantaardige eiwitten  te werken is om het eiwit in een ‘goede’ conditie uit de plant te halen. Steeds meer bedrijven investeren in processen daarvoor, maar er blijven grote kwaliteitsverschillen in plantaardige eiwitten. Heb je eenmaal een goede functionaliteit, dan blijven er uitdagingen genoeg over. Vaak heb je te maken met smaak of geur afwijkingen. Wat is er daaraan te doen? Veel!  Het Protein Competence Centre (PCC) en NIZO food research lichten dit even toe.

Stacy Pyett - Protein Competence Centre/NIZO Food Research

13u25 – 13u30

Overzicht resultaten brainstorm december 2012.

In december 2012 werd door Flanders’ FOOD reeds eerder een brainstorm georganiseerd met een 30-tal bedrijven als input voor een projectidee dat aan de slag wou gaan met alternatieve eiwitbronnen met als kernvraag wat is de haalbaarheid van de introductie van die alternatieve eiwitbronnen op korte en lange termijn. Een verslag van deze brainstorm vindt u hier. Een synthese volgt kort voor de brainstorm.

Marie Demarcke - Flanders' FOOD

Brainstorm

13u30 – 14u30

Wat is er nodig om met nieuwe en meer duurzame grondstoffen aan de slag te gaan in agro-food?