20
september 2013

F3: Food Factory of the Future. Gluren bij de buren – Nieuwe technologieën met impact op kwaliteit en houdbaarheid

Tijdens het Flanders’ FOOD event “Gluren bij de buren” gaan we een kijkje nemen in Wageningen bij onze noorderburen.

 

Programma (PDF versie hier)

De dag gaat van start bij Wageningen Universiteit, waar jullie zullen kennismaken met een waaier aan nieuwe milde conserveringstechnologieën. Om in de innovatieve sfeer te blijven, zullen we daarna lunchen in het Restaurant van de Toekomst. In de namiddag zal TOP bv ons laten kennismaken met de aanwezige pilootinfrastructuur en gaan we dieper in op technieken als Pulsed Electric Field en Active Modified Atmosphere Packaging. Als afsluiter van deze dag kunnen we er proeven van enkele mild geconserveerde en andere innovatieve producten.

9u30-10u00 

ONTVANGST met koffie en thee  

10u00-10u15 

VERWELKOMING 

Stefan Coghe, Flanders’FOOD 

10u15-11u15 

OVERZICHT NIEUWE TECHNOLOGIEËN VOOR MILDE CONSERVERING: 

        - (WETENSCHAPPELIJKE) STAND VAN ZAKEN 

        - AANDACHTSPUNTEN VOOR TOEPASSINGEN 

Ariette Matser, Wageningen UR 

11u15-12u00 

IMPLEMENTATIE PEF VOOR CONSERVERING VAN VERSE VRUCHTENSAPPEN 

Rian Timmermans, Wageningen UR 

12u00-13u00 

LUNCH IN RESTAURANT VAN DE TOEKOMST 

13u00-13u30 

VERPLAATSING naar TOP bv (te voet of met de wagen) 

13u30-14u00 

ONTVANGST BIJ TOP BV 

Wouter de Heij, TOP bv 

14u00-14u30 

RONDLEIDING LANGS INNOVATIEVE TECHNOLOGIEËN (AMAP, PUREPULSE) 

14u30-15u30 

PROEVERIJ VAN MILD BEHANDELDE EN ANDERE INNOVATIEVE PRODUCTEN  

15u30-16u00 

BEGELEIDING BIJ TRANSFORMATIE NAAR VOEDINGSFABRIEKEN VAN DE TOEKOMST 

Lieselotte Geerts, Flanders’FOOD 

16u00-17u00 

DISCUSSIE EN NETWERKDRINK 

 

Reeds sinds het begin van de 19de eeuw is de mens op zoek naar technieken om voedsel langer te kunnen bewaren.Wat ooit begon met drogen en zouten, werd al snel opgevolgd door technieken zoals pasteurisatie en sterilisatie. Door het gebruik van deze thermische technieken, leveren deze voedingsmiddelen wel in op kwaliteit, terwijl de consument juist bewuster op zoek gaat naar hoog kwalitatieve producten. 

 

Bij het Flanders’ FOOD event “Gluren bij de buren”, ism TOP bv en Univerisiteit Wageningen, gaan we een kijkje nemen in Wageningen bij onze noorderburen. Dit is een unieke kans om nieuwe technologieën rond microbiologische kwaliteit en houdbaarheid van dichtbij te bekijken. Een eerste theoretische deel zal jullie laten kennismaken met een waaier aan nieuwe technologieën en het belang ervan. Om in de innovatieve sfeer te blijven, zullen we daarna lunchen in het Restaurant van de Toekomst. In de namiddag brengen we bezoeken aan verschillende bedrijven en pilootinstallaties om deze milde conserveringstechnieken en technieken voor fysische oppervlakte decontaminatie van dichtbij te bekijken.

Milde conservering is een alternatief voor de klassieke thermische behandelingen zoals pasteurisatie en sterilisatie maar waarbij behoud van kleur, smaak en nutritionele waarden centraal staan. De focus zal liggen op de volgende technieken: hoge druk behandeling, gepulseerde elektrische velden (PEF) en radiogolftechnologie.

  • Hoge druk behandeling is een niet thermische pasteurisatie waarbij micro-organismen bij zeer hoge drukken (4000-7000 bar) worden platgedrukt. Deze techniek wordt vandaag reeds veelvuldig gebruikt en is vooral geschikt voor verpakte voedingsproducten.
  • Bij gepulseerde elektrische velden zullen cellen van micro-organismen op basis van elektrische velden geïnactiveerd worden. Het PEF toestel van Nutripulse won vorig jaar in Nederland verschillende awards, omdat het zeer snel kan garen. Aardappelen kan je binnen de minuut garen en stoofvlees in 4 minuten, en dit bij temperaturen onder de 100°C.  In tegenstelling tot hoge druk, is deze techniek vooral geschikt voor vloeibare producten, zoals fruitsappen, melk, yoghurt en soepen. 
  • Bij de radiogolftechnologie wordt het product in een elektromagnetisch veld geplaatst waardoor de deeltjes gaan trillen en er warmte wordt gegenereerd. Met deze techniek kan industrieel ontdooid of getempereerd worden, maar ook gedroogd en zelfs gepasteuriseerd en gesteriliseerd.

Bij fysische oppervlakte decontaminatie kunnen de huidige chemische decontaminaties vervangen worden, waarbij veel minder vervuiling optreedt. In Wageningen zullen we de mogelijkheid hebben om de cold plasma technologie te leren kennen.

  • Cold plasma is een techniek die vandaag vooral gebruikt wordt voor het desinfecteren van verpakkingen. Hierbij worden koude gassen (plasma’s) met een elektrische lading gebruikt om micro-organismen af te doden. In de toekomst zou deze techniek ook kunnen gebruikt worden voor het conserveren van producten met een laag vetgehalte omdat hierbij een minimale impact zal optreden van oxidatie of andere chemische veranderingen.

Voor meer info kan u steeds terecht bij Lieselotte Geerts (lieselotte.geerts@flandersfood.com) of bij Stefan Coghe (stefan.coghe@flandersfood.com)

Interessante links:

www.topwiki.nl/
www.wageningenur.nl/

Locatie

Wageningen, NL

Voormiddag:

gebouw 115, zaal 3.025, Stippeneng 2, 6708 WG te Wageningen; ingang via Impulse. plattegrond van Wageningen Campus: http://www.wageningenur.nl/upload_mm/a/e/0/9359c469-2d32-4ff9-b18b-8f0e4582cfc1_Map%20Wageningen%20Campus.pdf

Namiddag:

TOP bv, Agro Businesspark 10, Wageningen

http://www.top-bv.nl/route.htm

DATUM

20/09/2013

START- EN EINDUUR

9u30– 17u00


Praktische informatie

Wanneer

20 september 2013 van 09:30 tot 17:00

Waar

Wageningen
6708 WG Wageningen
Nederland

Organisator

Flanders' FOOD