Activiteiten

Steekproefvoorschriften

Hoe groot moet een steekproef zijn opdat je op een betrouwbare manier het lot kan accepteren of terugsturen naar de leverancier? En hoeveel stuks in je steekproef mogen afwijken van de norm?

Stel dat grote loten, bijvoorbeeld duizenden flessen melk, aangeleverd worden en je met de leverancier hebt afgesproken dat slechts 1 op 1000 flessen mag afwijken van een vooropgestelde norm. Mits het testen van het volledige lot arbeidsintensief is (en je bovendien een geteste fles niet kan hergebruiken) is een 100% controle uitgesloten. Typisch laat men hier een steekproefschema op los. Hoe groot moet de steekproef dan zijn opdat men op een betrouwbare manier het lot kan accepteren of terugsturen naar de leverancier? En hoeveel flessen in je steekproef mogen afwijken van de norm? 

In deze workshop behandelen we het probleem van het bepalen van betrouwbare steekproefschema’s voor de controle van loten (inkomen, uitgaand of gedurende een proces). Hierbij kan de geteste waarde zowel attributief (goed/fout) van type zijn of een waarde (variabele uitkomst) aannemen. We besteden aandacht aan laagdrempelige software mogelijkheden om deze steekproefschema's te kunnen bepalen.

Concreet gaan we dieper in op de volgende vragen:

 

  • Hoe bepaal ik een betrouwbare steekproefgrootte voor lotcontrole? 
  • Hoe kan ik een steekproefgrootte verlagen zonder aan betrouwbaarheid in te boeten? 
  • Hoe bepaal ik de betrouwbaarheid van een steekproef?
  • Wat zijn de tools die me hierbij kunnen helpen? 

 

We geven een introductie tot de basisprincipes van keuringsvoorschriften en leggen deze uit aan de hand van praktische use cases. Een kort overzicht van beschikbare software mogelijkheden wordt gegeven. We oefenen o.a. met SQConline. 

Programma

15u30 - 16u00: ontvangst

16u00 - 19u00: workshop

19u00 - 20u00: receptie

Deze workshop is bedoeld voor agrovoedingsbedrijven met weinig tot geen ervaring met deze softwaretools. 

Maximum 20 deelnemers, deelnameprijs € 200 (ex btw, tussenkomst van 60€ via Alimento mogelijk).

Ben je na deze sessies overtuigd van de voordelen die digitalisatie voor jouw bedrijf kan bieden, dan kan je gratis begeleiding krijgen van Flanders’ FOOD en KU Leuven om de nodige en juiste stappen te zetten naar effectieve implementatie.

Deze workshop wordt in het najaar herhaald in Roeselare.

Regio activiteit: 
België
Organisator: 
Flanders' FOOD

Praktische gegevens

Datum: 
20/06/2017 - 16:00 - 19:00
Locatie: 
KU Leuven Technologiecampus Geel, lokaal B201
Adres: 
Kleinhoefstraat 4
Postcode: 
2440
Stad: 
Geel
Land: 
België

Inschrijving