29
juni 2016

Slotevent Sensors For Food / kick-off i-FAST

Sensors for Food had als doelstelling innovatieve technologieën te vertalen naar concrete toepassingen in de voedingsindustrie. Zijn we daar in geslaagd? En hoe kan je hier als bedrijf mee aan de slag? Het einde van Sensors For Food luidt ook het begin van het nieuwe project i-FAST in. Wat is dit juist en wat kan het betekenen voor kwaliteitscontrole, productontwikkeling en procesbewaking? Kom het ontdekken op dit unieke event voor voedingsbedrijven en technologieaanbieders.

Vier jaar Sensors For Food heeft heel wat interessante zaken opgeleverd die we graag met u delen. Maar daar stopt het natuurlijk niet. Technologie staat niet stil, er komen steeds nieuwe innovaties bij. Met i-FAST willen we blijven inzetten op het beschikbaar stellen van innovatieve technologieën aan de voedingsbedrijven. Tijdens deze studiedag krijgt u uit eerste hand te horen wat de mogelijkheden van deze technologieën zijn voor u als bedrijf en kan u ze ook aan het werk zien. In de pauzes, tijdens de lunch en een geleid beursbezoek kan u van dichtbij kennismaken met hyperspectrale camera's, optische vezel biosensoren, 3D-x-stralen en nog meer. 

Programma

Timing

Lezing

9:00 – 9:30

Onthaal & registratie

9:30 – 9:40

Verwelkoming

Steven Van Campenhout, Flanders’ FOOD

9:40-12:10

Sensors For FOOD: wat hebben we geleerd en hoe kan je hier als bedrijf mee aan de slag?

Sensors For FOOD had als doelstelling innovatieve sensortechnologieën te vertalen naar concrete toepassingen in de voedingsindustrie. Hoe hebben we dit aangepakt? Zijn we daar in geslaagd? En wat zijn de opportuniteiten voor de bedrijven?

9:40 – 10:10

Sensors For Food project: opzet, aanpak

Innovatieplatform en adviesverlening; terugblik

Steven Van Campenhout, Flanders’ FOOD & Steven Vermeir, KU Leuven

10:10 – 10:40

FOx diagnostics: a fiber optic solution for food quality and safety monitoring

The FOx diagnostics (FOxDx) platform provides an extremely flexible tool for quantifying allergens, vitamins, hormones and bacteria. The operating principle of this platform is based on a “immerse and sense” fiber optic surface plasmon resonance (FO-SPR) technology.. In short, we have translated the golden standard technology for studying molecular interactions into a more robust, user friendly, affordable and amenable for miniaturization technology.

Devin Daems & Filip Delport, KU Leuven 

10:40 – 11:10

Pauze + vrij bezoek beursstanden

11:10 – 11:40

Hyperspectrale camera’s: wat zijn het, wat kunnen ze

Hyperspectrale cameratechnologie, waarbij spectrale analyse gecombineerd wordt met digitale beeldverwerking, kan beschouwd worden als hét visiesysteem van de toekomst voor het uitvoeren van uitwendige kwaliteitsanalyses op tal van producten. In deze presentatie wordt dieper ingegaan op het potentieel die deze technologie biedt voor applicaties op voedingsproducten, uitgevoerd binnen het Sensors For Food project en hoe deze geïntegreerd kunnen worden in een procesomgeving. Daarnaast wordt ook nog het valorisatiepotentieel van deze technologie geschetst.

Andy Lambrechts, imec 

11:40 – 12:10

GHz-THz sensor technologie: van 4D numerieke modellen tot het in-lijn opvolgen van droog- en vriesprocessen

Heb je je ooit afgevraagd wat er zich afspeelt binnenin uw producten tijdens de verwerking ervan? Wij meten het. De kracht van GHz-THz sensor technologie komt uitermate tot zijn recht in de voedingsindustrie. In het SFF-project werd nader ingegaan op het opvolgen droog –en vriesprocessen met speciale aandacht naar integreerbaarheid in de productielijn. We bespreken de weg die werd bewandeld van numerieke computermodellen tot een volwaardig prototype in de productielijn. Ook het valorisatiepotentieel komt aan bod dat kan worden doorgetrokken naar industrie 4.0.

Werner Vandermeiren, VUB

12:10 – 13:00

Lunch + vrij bezoek beursstanden

13:00 – 14:00

Geleid bezoek beursstanden

14:00 – 16:00

i-FAST: neem je kwaliteitscontrole zelf in handen

i-FAST zet in op technologieën die het mogelijk maken meer, sneller en betere kwaliteitscontroles uit te voeren in de bedrijven zelf. Hoe pakken we dit aan? Welke technologieën nemen we mee? Wat zijn de opportuniteiten voor de bedrijven?

14:00-14:15

i-FAST: uitdagingen en aanpak

i-FAST brengt voedingsbedrijven en technologieaanbieders samen in een multidisciplinair platform dat via een geïntegreerde aanpak en nauwe interactie er naar streeft om binnen de termijn van het project concrete oplossingen en innovaties op het vlak van kwaliteitsanalyses van grondstoffen, tussenproducten (in proces) en eindproducten voor de Vlaamse voedingsindustrie te realiseren.

Veerle De Graef, Flanders’ FOOD 

14:15 – 14:35

MOBISPEC: draagbare (hyper)spectrale camera’s voor op de werkvloer

Technologische (r)evoluties hebben ervoor gezorgd dat (hyper)spectrale analyses voortaan uitgevoerd kunnen worden door geminiaturiseerde en mobiele systemen. Hierdoor hoeft het staal niet meer naar het kwaliteitslabo gebracht te worden maar kan de analyse voortaan op de werkvloer uitgevoerd worden. Dit biedt uiteraard een groot voordeel naar snelheid toe maar deze technologieën maken het ook mogelijk om de evolutie in samenstelling én microstructuur op te volgen tijdens het productieproces.

Bart De Ketelaere, KU Leuven

14:35 – 14:55

FYSTEM: kwaliteitscontrole emulsies met lage resolutie NMR

De fysische structuur van geconcentreerde voedingsemulsies (zoals minarines, dressings, gerecombineerde room) is een belangrijke parameter die een invloed heeft op fysische stabiliteit, sensoriek en functionaliteit. Voor geconcentreerde emulsies is niet enkel de druppelgrootte-verdeling van belang, maar ook (het behoud van) de homogeniteit. Lage resolutie NMR is een snelle, niet-destructieve, gebruiksvriendelijke techniek waarmee n onder meer de olie of water druppelgroottedistributie, sedimentatie en opromingssnelheid bepaald worden.

Paul Van der Meeren, UGent  

14:55 – 15:15

X-FAST: een 3D kijk op structuur en kwaliteit

Structuur en microstructuur bepalen eigenschappen van voeding zoals textuur, maar ook het optreden van interne defecten en stabiliteit en uitstalleven van de producten. Consumenteneisen voor verbeterde functionele en nutritionele kwaliteit (samenstelling), sensorische eigenschappen (textuur, interne defecten) en veiligheid (vreemde voorwerpen) zijn drijvende krachten voor producenten om hun producten en processen te optimaliseren of innoveren in functie van structuur. X-stralen tomografie laat toe de drie-dimensionele structuur op niet-destructieve wijze te visualiseren en kwantificeren.

Pieter Verboven, KU Leuven 

15:15 – 15:40

Pauze + vrij bezoek beursstanden

15:40 – 16:00

i-FAST innovatieplatform & adviesverlening – hoe deelnemen

Kris Van de Voorde, imec

16:00 – 16:40

LoRaWAN geconnecteerde sensoren in de voedingsindustrie

LoRaWAN is een nieuwe draadloze communicatietechnologie die het mogelijk maakt om sensoren en actuatoren met een heel laag energieverbruik over relatief grote afstanden te laten communiceren. In deze presentatie worden een aantal innovatieve LoraWAN toepassingsdomeinen besproken zoals smart pest control, smart logistics en lucht- en omgevingskwaliteit monitoring.

Wim Glorieux, Gupsy & Sensycom 

16:40 – 17:30

Netwerk receptie

Praktische informatie

Wanneer

29 juni 2016 van 09:00 tot 17:00

Waar

De Montil, Affligem
België

Organisator

Flanders' FOOD