Activiteiten

Online Inspectietechnieken voor Kwaliteitscontrole van Voedingsproducten

  Online kwaliteitscontrole neemt een steeds prominentere plaats in het productieproces van levensmiddelen. In dit kader organiseert Sensors For Food op 18 juni 2013 een opleiding en demoworkshop waar specifiek de focus wordt gelegd op de nieuwste evoluties in online technieken voor een continue monitoring van productkwaliteit en -veiligheid!

  In het eerste luik, de opleiding, wordt  allereerst een theoretisch kader geschetst met betrekking tot de mogelijkheden én beperkingen van spectroscopische analyses. Vervolgens stellen 5 leveranciers, nl. Büchi, Mettler Toledo, Inventech, Krohe en Octens, hun nieuwste toestellen aan u voor. In deze presentaties wordt dieper ingegaan op het werkingsprincipe, de applicatiemogelijkheden en de vereisten naar calibratie en onderhoud toe.

  Na de lunch worden de deelnemers opgesplitst in zes groepen. Tijdens de demotoer wordt u langsheen demostanden geleid van de verschillende online analyse-toestellen, die in de voormiddag besproken zijn geweest. Hier ziet u de toestellen aan het werk waarbij u direct al uw vragen kan richten aan de vertegenwoordigers van de firma’s. Naast de 5 hierboven vermelde technologieën wordt ook uitleg verschaft over hyperspectrale cameratechnologie, één van de validatieprojecten binnen Sensors For Food . Via deze rondleiding krijgt u een duidelijk zicht op eventuele applicaties van de voorgestelde technologieën binnen uw bedrijf.


  Het event wordt afgesloten met een netwerkreceptie.


  Wij kijken ernaar uit u te mogen verwelkomen op 18 juni!

  Het Sensors For Food Team met ondersteuning van Food Pilot en de NIB-projecten Foodinofra en F3

  Programma:

  8h30-9h00: Onthaal met koffie

  9h00-9h45: “Spectroscopische analyses: een theoretisch kader” (MeBioS, KU Leuven)

  In deze presentatie wordt een theoretisch kader geschetst voor het uitvoeren van spectroscopische analyses. De gebruikte technologie bepaalt in grote mate de mogelijkheden en de limitaties waarbij ook rekening moet gehouden worden met de eigenschappen van het product waarop de metingen uitgevoerd worden. De algemene toepassingen van de verschillende soorten spectroscopische analyses komen in deze lezing uitgebreid aan bod.

  9h45-10h15: Near Infrared Spectroscopy as tool for quality control in food and feed business” (Büchi)

  FT-NIR technology is very fast and accurate , which provides accurate and reliable results for multiple parameters simultaneously, like moisture, protein or fat content. Improve your production process with these fast and durable systems! Based on robust  polarization technology, it is more shock resistant than any other FT-NIR. Inputs are collected easily and the analysis results are displayed in an optimal way. We  explain some technical aspects and  a lot of applications.

  10h15-10h45: “X-ray inspectie: veiligheid, kwaliteit en integriteit van producten” (Mettler Toledo)

  De X-ray inspectiesystemen van METTLER TOLEDO Safeline helpen fabrikanten van levensmiddelen en farmaceutische producten de efficiëntie en naleving van kwaliteitscontroleprogramma's te verbeteren. In deze presentatie komen diverse aspecten van X-ray inspectie aan de orde om een beeld te krijgen wat een fabrikant moet weten bij het kiezen, installeren en beheren van een X-ray inspectiesysteem: van de wetenschap waarop X-ray inspectie is gebaseerd, tot gezondheid, veiligheid, praktische toepassingen en technieken voor het verbeteren van de effectiviteit van X-ray inspectie.

  10h45-11h00:    Koffiepauze

  11h00-11h30“Optimaliseer uw proces met de ε-scan inline food analyser” (Inventech)

  We tonen in de presentatie hoe typische parameters met de ε–scan kunnen gemeten worden in verschillende producten. De ε–scan meet ondermeer het gehalte vet, vaste stof en eiwit in ruwe melk, maar ook is geschikt voor het meten van diverse emulsies, slurries, deegproducten en gemalen vlees.

  11h30-12h00: “OPTIQUAD M: voordelen, calibratie en onderhoud van een inline optisch analyse systeem voor meting van proteïnen, vet en lactose in melk” (Krohne)

  Een inline compacte en flexibele meting dat werkt onder procescondities en dit met een hoge graad van nauwkeurigheid in enkele seconden tijd. Via een optische lens en een hygiënische aansluiting biedt deze contactloze meting tal van voordelen dewelke U tijdens de presentatie zullen worden voorgesteld alsook de uitstekende ROI van dergelijke metingen. Dit spectroscopisch analyse systeem wordt tevens ook gebruikt voor de meting van verschillende andere substanties in vloeistoffen en dit dankzij de vier beschikbare optische methodes. Hierdoor kan dit type toestel gebruikt worden in een variëteit van vele applicaties.

  12h00-12h30: “In- en online detectie van organische ionaire moleculen in complexe matrices” (Octens)

  Het gebruik van pH- en pIon-elektroden is een zeer gekende eenvoudige techniek die zich goed leent voor in- en online metingen.  Ionselectieve technologie (pH-elektrode pX-elektrode) is niet gevoelig aan turbiditeit, vaste materie en alle ongeladen interferenten.  Tot op heden waren er echter nauwelijks ionselectieve elektroden beschikbaar voor organische moleculen.  In deze lezing worden ionselectieve sensoren voorgesteld die virtueel elk organisch ion kunnen bepalen.  Deze sensoren kunnen zowel voor inline detectie aangewend worden (zoals online pH-metingen) als online detectie. In dit laatste geval levert de combinatie met een titrator de hoogste robuustheid en selectiviteit.

  12h30-14h00: Lunch (Food Pilot)

  14h00-16h00: Demotoer

  Tijdens de demotoer wordt u langsheen demostanden geleid van de verschillende online analyse-toestellen, die in de voormiddag besproken zijn geweest. Hier ziet u de toestellen aan het werk waarbij u direct al uw vragen kan richten aan de vertegenwoordigers van de firma’s. Naast de 5 hierboven vermelde technologieën wordt ook uitleg verschaft over hyperspectrale cameratechnologie, één van de validatieprojecten binnen Sensors For Food. Na deze rondleiding krijgt u een duidelijk zicht op eventuele applicaties van de voorgestelde technologieën binnen uw bedrijf.

  16h00-17h00:  Afsluitende netwerkreceptie

  Route  (Ilvo Food Pilot, Brusselsesteenweg 370, Melle - zaal Mercator)

  Regio activiteit: 
  België
  Organisator: 
  Flanders' FOOD

  Praktische gegevens

  Datum: 
  18/06/2013 - 08:30 - 17:00
  Locatie: 
  ILVO Food Pilot, Brusselsesteenweg 370, 9090 Melle.
  Land: 
  België

  Inschrijving