15
oktober 2015

Opleidingenreeks 'Haal meer uit je data - van meting tot procesbijsturing'

Er komen alsmaar meer sensoren op de markt die tijdens het productieproces de productkwaliteit monitoren. De kwaliteitscontrole wordt hiermee verlegd van end-of-line naar vroeger in het productieproces. Maar hoe begin je hier nu aan als voedingsbedrijf? Hoe haal je alle relevante informatie uit een dataset? Hoe kan je productkwaliteit voorspellen op basis van de gemeten procesparameters en je productieproces bijsturen? Leer het in deze driedaagse opleidingsreeks (27/08, 23/09, 15/10).

In de farmaceutische en chemische industrie is Process Analytical Technologies (of kortweg PAT) een welbekend concept, maar in de voedingsindustrie is dit nog een nobele onbekende. En onbekend maakt onbemind. Door kritische procesparameters te identificeren en monitoren kan een PAT software de verschillende stappen in het productieproces ontwerpen, analyseren en controleren. Dit kan leiden tot verhoogde procesefficiëntie, gereduceerde productiekosten en een hogere kwaliteit en veiligheid van het eindproduct.  

In deze drie-daagse opleidingsreeks (27/08, 23/09, 15/10), georganiseerd door Flanders' FOOD in samenwerking met KU Leuven en UGent kan je kennismaken met PAT, wat de voordelen zijn en hoe je hier als voedingsbedrijf aan de slag kan. Daarnaast wordt ook dieper ingegaan op hoe je uit een dataset alle relevante informatie kan halen en deze analyseren. Analyse van data is uitermate belangrijk. Meten is een ding, maar pas als je relevante informatie uit deze data kan extraheren kan je de volgende stap zetten naar procesoptimalisering, kwaliteitsverbetering en kostenreductie. Kers op de taart is om dan deze informatie actief te gebruiken om je productieproces bij te sturen. 

3 modules

In drie modules met elk een specifiek thema kan je je laten onderdompelen in de basisprincipes van PAT. 

  • Module 1: Process Analytical Technologies, een algemene introductie
    • Wat: Tijdens deze module maak je kennis met de algemene concepten van PAT zoals deze worden toegepast in andere sectoren (onder andere de chemische en de farmaceutische procesindustrie). Daarnaast wordt een overzicht geboden van de verschillende types sensoren die commercieel beschikbaar zijn voor het opmeten van de kritische kwaliteitsparameters.  Tot slot wordt aangegeven hoe de data, afkomstig van de verschillende types sensoren geïntegreerd kan worden in één finale dataset. 
    • Programma
    • Wanneer: 27 augustus 2015
    • Waar: De Montil, Moortelstraat 8, 1790 Affligem
  • Module 2: Van data naar product- en procesverbetering
    • Wat: De dataset of datamatrix, bekomen uit de vorige module, vormt het startpunt van de tweede module. Hierin zal deze datamatrix worden geanalyseerd aan de hand van multivariate statistiek voor de transformatie van de data naar relevante (proces/product) informatie.
    • Programma
    • Wanneer: 23 september 2015
    • Waar: Kasteelpark Arenberg, KU Leuven, 3001 Heverlee
  • Module 3: Monitoring, controle en sturing van je productieproces
    • Wat: De laatste module introduceert enkele basisconcepten rond statistische procescontrole waarbij deze concepten geïllustreerd worden aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden uit de voedingsindustrie. Door de complexiteit van de voedingsproducten zijn hier dikwijls specifieke modellen nodig die op maat van het proces/product moeten gemaakt worden. Finaal wordt in deze module ook toegelicht hoe direct kan worden ingegrepen tijdens het proces. Een continue proceslijn voor de productie van farmaceutisch granulaat zal als demo-case dienen.
    • Programma
    • Wanneer: 15 oktober 2015
    • Waar: Faculteit Farmaceutische Wetenschappen UGent, Ottergemsesteenweg 460, 9000 Gent

Voor wie?

R&D medewerkers, voedings- en procestechnologen, kwaliteitsverantwoordelijken, productontwikkeling.

Deelnemen?

U kan u hier inschrijven. Plaatsen zijn beperkt. Deelnemers uit bedrijven krijgen voorrang.

Tarief (excl. BTW):


Leden Niet-leden

1 module

250

400

2 modules

450

675

3 modules

600

900

IPV zal in deze opleiding tussenkomen voor 120 € per persoon en per volledige opleidingsdag (max 3p van eenzelfde bedrijf). Dit geldt voor PC 220 en 118.

 

Waar & Wanneer?


DatumLocatie

Module 1

27/08/2015

Montil, Affligem

Module 2

23/09/2015

KU Leuven, Leuven

Module 3

15/10/2015

UGent, Gent

 

Meer weten?

veerle.degraef@flandersfood.com of lieselotte.geerts@flandersfood.com

Deze opleidingenreeks kadert in het Flanders’ FOOD platform kwaliteit en houdbaarheid, het VIS-traject Sensors For Food en het Made Different project F3 - Food Factory of the Future.

F3 - Food Factury of the Future en Sensors For Food

In samenwerking met Agentschap Ondernemen en Made Different werken Flanders’ FOOD, Agoria en Sirris aan een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar ‘Food Factories of the Future’. Meer info op www.f-3.be 

Sensors For Food  (SFF) is een 'IWT VIS Traject' project van Flanders' FOOD in samenwerking met KU Leuven, VUB en iMinds. Doel is de toepassingen van bestaande en nieuwe sensoren voor de voedingsindustrie te verkennen, ruimere bekendheid te geven en te verbeteren. Meer info op www.sensorsforfood.com

Praktische informatie

Wanneer

15 oktober 2015 van 08:30 tot 17:00

Waar

Faculteit Farmaceutische Wetenschappen UGent
Ottergemsesteenweg 460
9000 Gent
België

Organisator

Flanders' FOOD