21
oktober 2016

Infosessie onderzoeksproject voor sectoren vlees, vis, kruiden en bereide maaltijden

Waarom kiest de consument voor een bepaald product? Welke kenmerken onderscheiden onze hoog kwalitatieve Vlaamse producten? Voedselintegriteit omvat verschillende aspecten: hoogwaardig vs laagwaardig (adulteratie, fraude), nutritionele waarde, kweekwijze, versheid, correcte labeling etc. Het kunnen screenen van deze kwaliteitsaspecten op een correcte, adequate wijze en systematische manier is een belangrijk aandachtspunt voor de voedingsindustrie.

De technologische voortuitgang in spectrale technieken maakt dat deze potentieel ingezet kunnen worden bij het opsporen van diverse voedselintegriteitsproblemen. Spectraletechnieken worden online (of inline) voor niet-desctuctieve kwaliteitscontrole. Het online karakter en de mogelijkheid producten te scannen aan een hoge doorvoersnelheid zijn een belangrijke troef. Bovendien worden deze spectrale toestellen ook steeds compacter en betaalbaarder. Toestellen voor spectraalanalyses worden ook steeds compacter. Dit heeft ook de interesse van systeemintegratoren ‘toestelbouwers’, met potentiele ontwikkeling van multi-systeem apparaten, bruikbaar voor diverse integriteitsproblemen.

In het SBO-voorstel “Food Integrity” zal nagegaan worden waar spectrale analyses een meerwaarde kunnen bieden voor kwaliteitsscreening in specifieke sectoren. Elke sector heeft echter zijn specifieke noden en troeven. Het project heeft als doel de hoge kwaliteit van de Vlaamse voeding en de hoge credibiliteit van de Vlaamse voedingssector in de verf te zetten en dit als competitief voordeel uit te spelen.

Graag nodigen wij u uit op de sessie met de Vlees, vis en kruiden sector (vlees- en visverwerkers, bereide maaltijden, soepen, sauzen, kruidenmengers)

Het is de bedoeling om deze waardevolle input te gebruiken voor het verder uitwerken van een SBO-aanvraag, waarbij de industriële partners ook een belangrijke input krijgen voor het uitwerken van de uiteindelijke cases.

SBO-Consortium: Reeds een uitgebreid (onderzoeks)-consortium is in het netwerk geëngageerd: ILVO, UGent, VUB, KULeuven, wat een mooie weerspiegeling is van de aanwezige expertise in Vlaanderen - en gecomplementeerd met Flanders Food- als partner met een belangrijk netwerk in de Vlaamse voedingssector.

 

PRAKTISCH

Datum: 21 Oktober

Locatie Food Pilot Melle

Adres: Brusselsesteenweg 370, 9090 Melle,

AGENDA

- 9:30 – 9:45 onthaal

- 9:45 – 10:00 verwelkoming + ronde tafel

- 10:00 – 10:30 toelichting projectidee

- 10:30 – 12:00 discussie

- 12:00 – 12:15 wrap up voornaamste conclusies

- 12:15 – 13:00 broodjeslunch

Praktische informatie

Wanneer

21 oktober 2016 van 09:30 tot 13:00

Waar

Food Pilot Melle, Mercator
9090 Melle
België

Organisator

Flanders' FOOD