06
november 2014

Infonamiddag IWT project SENSTREND

Meer weten over SENSTREND? Deze gratis infonamiddag is het moment om uw vragen te stellen en uw interesse in het project te tonen.

Wat is senstrend?

Tijdens de SENSTECH projecten werd aangetoond dat een combinatie van sensorische en chemisch-analytische technieken de basis vormt voor versnelde product- en procesinnovatie in optimalisatie van de smaak van voedingsproducten en het verminderen van de geurbelasting van verpakkingsmaterialen.

Door sensorische analyse kunnen smaakverschillen in levensmiddelen worden gekarakteriseerd en kan geurbelasting van verpakkingsmaterialen worden vastgesteld. Een chemisch-analytische benadering laat echter toe om inzicht te krijgen in:

  1. de moleculaire basis van de smaak en de aromavormingsmechanismen: ‘Waarom smaken producten zoals ze smaken?’
  2. de moleculaire achtergrond van geurbelasting van verpakkingsmaterialen.

De combinatie van sensoriek en analytiek zal in het SENSTREND project worden toegepast voor versnelde productontwikkeling met betrekking tot tot nieuwe trends in de levensmiddelensector:

  1. het herformuleren van levensmiddelen met verlaagd zout-, vet- en suikergehalte, zonder te raken aan de smaakkarakteristieken
  2. het meten van effecten van verpakkingsmaterialen op smaak (eventueel smaakverlies) en identificatie en snelle detectie van geur-actieve verbindingen om de geurbelasting van verpakkingsmaterialen te verminderen.

Het SENSTREND-project richt zich zowel naar de levensmiddelensector als naar de verpakkingssector (papier/karton en polymere materialen).

De platformwerking zal worden verzorgd door SENSTECH (workshops, bilaterale projecten, …) in samenwerking met Flanders’ FOOD. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door twee sterke onderzoekpartners:

  • Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek – Eenheid Technologie & Voeding (ILVO-T&V) voor het deelproject betreffende smaak van levensmiddelen
  • Universiteit Gent, Vakgroep Organische Chemie, Onderzoeksgroep Scheidingstechnieken (UGent-SSG) voor het deelproject betreffende geur van verpakkingsmaterialen.

Programma infonamiddag

15.15 u ontvangst met koffie

15.30 u voorstelling van het SENSTREND-project – dr. Inge Dirinck

15.40 u voorstelling van de SENSTREND-partners:

  • SENSNET
  • Flanders’ FOOD
  • ILVO - Technologie & Voeding
  • UGent, Onderzoeksgroep Scheidingstechnieken

16.00 u case studies: troeven van sensorisch én chemisch-analytisch onderzoek m.b.t. sensorische eigenschappen van voedingsmiddelen en voedingscontactmaterialen

  • casestudie suikerreductie en/of -vervanging zuivelproducten
  • casestudie vetreductie en/of -vervanging kaas
  • casestudie natriumreductie en/of -vervanging kaas
  • casestudie interactie levensmiddel-verpakking chocoladeproducten
  • casestudie geurbelasting van verpakkingsmaterialen (papier/karton en polymere materialen/plastics)

16.25 u bespreking en concrete invulling van de werkpakketten

discussie en vragen

16.45. u netwerkreceptie

Praktische informatie

Wanneer

06 november 2014 van 15:30 tot 17:00

Waar

Food Pilot, Melle
Brusselsesteenweg 370
9090 Melle
België

Organisator

Flanders' FOOD