24
november 2015

Hoe krijg ik mijn fabriek digitaal?

Digitaal menu

Het digitaliseren van informatie zorgt ervoor dat deze informatie ter beschikking kan gesteld worden van de juiste persoon op het juiste moment in het juiste formaat. Maar hoe begin je daaraan? Tijdens het seminarie zullen technologieaanbieders tonen welke tools u op weg kunnen helpen.

Technologieaanbieders zullen aan de hand van voorbeelden van software implementaties uit de voedingsindustrie, illustreren hoe de integratie in uw bedrijfsomgeving verloopt. Het systematisch gebruik van de procesdata kan ervoor zorgen dat uw productieproces efficiënter verloopt. Via praktijkvoorbeelden ziet u hoe dit kan gerealiseerd worden. Voorlopers uit de voedingsindustrie zullen u tonen wat de toekomst ook voor u kan brengen. Laat u tijdens dit seminarie inspireren door de presentaties en door te netwerken met uw collega’s uit de voedingssector.

PROGRAMMA

13:00 - 13:30

Ontvangst met koffie en thee

13:30 – 13:45

Verwelkoming

13:45 – 14:15

Wat verwacht u van een digitale fabriek en welke weg neemt u daarnaartoe?

Jurgen Gouwy – Uticon

14:15 – 14:45

Hoe transformaties doen naar Food Factury of the Future – cases

Bert Sucaet – Objective

14:45 – 15:15

Zoutman brengt zijn labo op smaak met Siemens LIMS

Werner François – Siemens

15:15 – 15:45

Koffiepauze

15:45 – 16:15

Optimalisatie van de procescontrole en automatisering van inspectie voor de voedingsindustrie

Jan Verhasselt – Yazzoom

16:15 – 16:45

Big data en geavanceerde analyse - nieuwe opportuniteiten voor de voedingsindustrie

Philippe Mack – Pepite

16:45 – 17:15

Internet of Things: De volgende trend in de digitale fabriek

Albert-Jan Schepers – Cognizant

17:15 – 17:30

Mogelijke collectieve vervolgprojecten voor voedingsbedrijven

Mebios, KULeuven

17:30 – 18:00

Netwerkreceptie


Inhoud presentaties

Jurgen Gouwy, Uticon: Hoe positioneren applicaties zoals ERP, MES, WMS zich ten opzichte van elkaar en welke trends stellen we vast. Uticon tracht u hierin wegwijs te maken aangevuld met praktisch advies voor selectie- en implementatietraject waaronder Do’s en Don’t, Lean manufacturing, valkuilen, risico’s en changemanagement. Uticon is een Ingenieursbureau, gespecialiseerd in de voedingssector en ondersteunt bedrijven op onafhankelijke wijze bij het bepalen van de specificaties, het selectietraject en de implementatie (project management).

Bert Sucaet, Objt: Voedingsindustrie en MES gaan hand in hand. Grote volumes, kleine marges, veel waste,… Waar haalt u als voedingsproducent nog uw winst? Met Objective MES/WMS gaat u efficiënter om met de 4 M’s (Mensen, Machines, Materialen, Magazijnen) in uw organisatie en bereikt u lagere productie- en logistieke kosten en zet u volop in op Operational Excellence. In een hypercompetitieve foodsector is de vraag ‘to MES or not to MES’ brandend actueel. Ontdek aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe onze klanten hun omgeving klaarstomen voor Food Factury of the Future. Objective International biedt standaard softwareoplossingen voor de optimalisatie van productie (Manufacturing Execution System), logistieke operaties (Warehouse Management System) en personeelsmanagement (WorkForce Management). Meer dan 250 referenties wereldwijd doen beroep op de Objective-softwaresuite om hun productie en logistiek efficiënter aan te sturen. 

Werner François, Siemens: De grote expansie van Zoutman resulteert in een jaarlijkse toename van het aantal analyses waardoor de verwerking en rapportering omvangrijker en complexer wordt. De oplossing is de automatisatie van de labo-processen door implementatie van een LIMS. Tegelijk werden ook MOM en ERP systemen onder de loep genomen met het oog op de verdere groei van het bedrijf.

Jan Verhasselt, Yazzoom: De lezing handelt over de specifieke moeilijkheden die de voedingsindustrie ondervindt bij het automatiseren van sorteer- en inspectie- en procescontrole toepassingen, en welke technologische oplossingen voor die moeilijkheden vandaag beschikbaar zijn en hun waarde reeds bewezen hebben in de voedings- en andere industrieën.

Philippe Mack, Pepite: De productieprocessen van voedingswaren kunnen zeer complex zijn, en net als andere industrieën wordt er ook binnen deze sector steeds meer geautomatiseerd. Binnen veel van deze fabrieken genereert men voor iedere processtap al een aanzienlijke hoeveelheid aan data, maar het identificeren van best practice tussen de honderden parameters is geen gemakkelijke taak, vooral niet wanneer deze gegevens ook nog eens afkomstig zijn van diverse informatiesystemen. Data-analyse brengt hier uitkomst en kan binnen verschillende activiteitengebieden worden ingezet, van ontwerp tot productie tot after-sales support. Big data processen kunnen de voedingsindustrie helpen de variabiliteit van voorgaande productiestappen te onderzoeken, afwijkende patronen op te sporen, oorzaken van afwijkingen diagnosticeren, en prestaties voorspellen en optimaliseren. In deze presentatie wordt getoond hoe geavanceerde data-analyse interessante nieuwe mogelijkheden voor de voedingsindustrie kan brengen. Enkele praktische use cases staan hierbij centraal, waaronder de verbetering van de kwaliteit en duurzaamheid bij de visproductie, vermindering van het energieverbruik in het productieproces van een melkfabriek en het gebruik van geavanceerde beelden om de kwaliteitscontrole in een industriële bakkerij te automatiseren.

Albert-Jan Schepers, Cognizant: Introductie van de ontwikkeling binnen Internet of Things in fabrieks en distributie omgeving. Wat kunnen we doen met de enorme hoeveelheid data die gegenereerd wordt? Voordelen van het meten van machine gedrag door monitoren op afstand. Enkele voorbeelden van voorlopers binnen IoT.

Kostprijs

Leden van Agoria, Sirris, Fevia Vlaanderen en Flanders' FOOD nemen gratis deel

Alle anderen betalen 175 euro (excl BTW)

 

In samenwerking met Agentschap Ondernemen en Made Different, werken Flanders’ FOOD, Agoria en Sirris aan een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar ‘Food Factories of the Future’. Meer info op www.f-3.be 

           

Praktische informatie

Wanneer

24 november 2015 van 13:00 tot 18:00

Waar

Sirris Zwijnaarde
Technologiepark 935
9052 Zwijnaarde
België

Organisator

Flanders' FOOD