08
februari 2018

Experimenteel Ontwerp: het trial & error tijdperk is voorbij!

Hoe kan ik op een snelle, eenvoudige én efficiënte manier nieuwe voedingsproducten ontwerpen of bestaande processen optimaliseren? 'Design of Experiments' (of DOE) biedt antwoorden, beter dan het trial & error principe. Welkom in het domein van Experimenteel Ontwerp.

Workshop:

Hoe kan ik op een snelle, eenvoudige én efficiënte manier nieuwe voedingsproducten ontwerpen of bestaande processen optimaliseren? ‘Design of Experiments’ (of DOE) biedt antwoorden, beter dan het trial & error principe. Welkom in het domein van Experimenteel Ontwerp.

Oplossen van kwaliteitsproblemen, ontwikkeling van nieuwe producten, optimalisatie van productieprocessen, … bedrijven staan dag na dag voor complexe uitdagingen die zo snel en efficiënt mogelijk moeten aangepakt worden. Hierbij zijn echter zodanig veel parameters betrokken dat het aantal mogelijke manieren om de probleemstelling aan te pakken vele malen groter is dan de beschikbare tijd en budget. In plaats van lukraak een aantal oplossingen uit te testen (het trial & error principe) kan u beter een gericht Experimenteel Ontwerp (DOE) uitvoeren. Hierin worden slechts een beperkt aantal gerichte combinaties opgesteld om zo veel mogelijk bruikbare informatie te verkrijgen. 

Vragen zoals: “Welke combinaties van ingrediënten kies ik? Heb ik herhalingen nodig? Welke combinaties test ik eerst? Verander ik alle parameters tegelijkertijd?” zullen beantwoord worden tijdens deze interactieve sessie. Vooraleer we Experimenteel Ontwerp uitleggen maakt u zelf, gebaseerd op gezond verstand of via trial & error,  het ideale product in functie van enkele analytisch opgemeten kwaliteitsparameters, rekening houdend met een beperkte tijds- en ingrediëntenlimiet.  Deze case study kan dienst doen als voorbeeld voor het ontwerp van nieuwe voedingsproducten of processen waarbij, startende vanuit een concrete vraagstelling, de belangrijkste basisbegrippen van Experimenteel Ontwerp worden uitgelegd. In het tweede gedeelte zal u zelf aan de slag gaan met software om DOE-concepten uit te werken en kijken we of we beter doen dan zonder DOE.

PROGRAMMA:

  • 09.00-09.15: Welkom en toelichting dagverloop

  • 09.15-10.45: Zelf aan de slag (deel 1)

  • 10.45-12.30: Wat is een experimenteel ontwerp?

  • 12.30-13.30: Lunch

  • 13.30-15.30: DOE het zelf!

  • 15.30-15.45: Koffiepauze

  • 15.45-17.00: Zelf aan de slag (deel 2)

  • 17.00-17.30: Netwerkreceptie

VOOR WIE:

R&D medewerkers, voedings- en procestechnologen, kwaliteitsverantwoordelijken en  productontwikkelaars. Deze interactieve training vereist géén specifieke achtergrondkennis, en is bedoeld als kennismaking met DOE. De nadruk ligt op het overbrengen van de basisconcepten van DOE en het zelfstandig uitwerken van eenvoudige DOE-concepten voor eenvoudige probleemstellingen.

Prijs:

Leden: € 100 - Niet-leden: € 200 (voor deze workshop worden maximaal 20 deelnemers toegelaten)

Voor vragen:

elien.buyse@kuleuven.be - 016/37.73.15

Praktische informatie

Wanneer

08 februari 2018 van 09:00 tot 17:30

Waar

CBA Celestijnenklooster - lokaal 00.36
Willem de Croylaan 6
3001 Heverlee
België

Organisator

Flanders' FOOD