Food influencers: wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?

We zien door de bomen het bos niet meer. We weten niet meer wat nu wel en niet mogen eten. Hoe komt dit? Van waar komt al die verwarrende informatie? Flanders’ FOOD werkt samen met 4 universiteiten aan een project om dit te bestuderen.

Aanleiding

‘Wat is nu eigenlijk een gezond dieet?’ ‘Mag ik nog gluten eten?’ ‘Is het misdadig om charcuterie aan mijn kinderen te geven?’ ‘Wat met koolhydraten? Wat zijn dat eigenlijk?’ Door de overload aan informatie over voeding zijn er heel wat mensen die door de bomen het bos niet meer zien. Het is al lang niet meer de ‘omgekeerde voedingsdriehoek’ die op vlak van advies over een gezond dieet als belangrijkste naar voor komt. Via social media heeft iedereen een makkelijke weg naar het grote publiek. Instagram bulkt van de foodies, vele bloggers posten wekelijks nieuwe recepten en adviezen naar hun volgers. Het ene recept ziet er al smakelijker uit dan het andere, de ene blogger verklaart al iets luider dan de andere dat zijn levensstijl supergezond is, of het allemaal wetenschappelijk onderbouwd is, is voor de ene al belangrijker dan voor de andere, maar één ding is zeker: ze spreken aan. Alles is mooi in beeld gebracht, het verhaal erbij klopt en is herkenbaar voor vele consumenten. 

Belgische FOODIES

Naar aanleiding van een nieuwe projectaanvraag heb ik me verdiept in de wereld van food bloggers en -instagrammers in Vlaanderen. Het eerste wat ik tegenkwam is de ‘Belgian Food Blog Award’. Blijkbaar is er sinds 2017 een heuse prijsuitreiking voor de beste foodblogger in verschillende categorieën: Best food photography, Best baking&sweets, Best newcomer, Best healthy, Best drinks, Best overall food blog. De editie van 2018 moet nog van start gaan… 

In onderstaande tabel wordt een overzichtje gemaakt van alle blogger/instagrammers die ik tegenkwam op de eerste pagina van mijn google-zoektocht met termen ‘food blog België’. Ze zijn gerangschikt volgens het aantal volgers op instagram (op het moment dat ik mijn zoektocht deed, einde mei 2018), alleen wie meer dan 1500 volgers heeft werd in de lijst gezet.

Website/instagram/… Naam Beroep/bezigheid Instagramvolgers
@Ellen Charlotte Marie Ellen De Meulemeester  Mama van 4, fotografe  154000
missfoodwise.com  Regula Ysewijn  Freelance food writer, book author, fotografer and food judge  27800
@rawfoodchefjulie  Julie Van den Kerckhove  Journaliste, Raw food chef & instructor  28400
@steffivertriest  Steffi Vertriest  Een boordevolle agenda, geen arts  21800
Vegandtables.com  Michael Ternoot  Diëtist, werkzaam in Universitair Ziekenhuis in Antwerpen  21700
 cookameal.be  Amylia  Geen geschoolde kok  16800
 everyday_marta  Marta Majewska  Photographer, book author  13000
 Debbythechocoholic.com  Deborah  Opleiding ‘Horeca’, Yoga- en POP Pilates Instructor  12200
 kokerellen.be  Ellen Van Gool  Voltijds blogger  11900
 hapjesprinces.be  Julie Van Weehaeghe  Freelancer in beheer social media + advertising  11800
 Bibleofdrinks  Jonathan  Zytholoog en Sommelier  10400
 Hungryformore-mag.com  Sarah De Hondt en Adriaan Van Looy  Art director en creative director  10100
 Lesfillesdemadeleine  Elize Noyez  Schijver, editor, fotografe of recept ontwikkelaar  9463
 wouldbechef.be  Sven Ornelis  Radiopresentator  8869
 Karolaskitchen.be  Karolien Olaerts  Master in de Biomedische Wetenschappen met specialisatie Voedingswetenschappen  8769
 @helenverh  Helen Verhelst  Studente  7989
 Ascookedbyginger.com  Laurence  Maatschappelijk assistente  6953
 Lespetitespestes  Barbara    6406
 roeckiesworld.be  Bart De Roeck  Schooldirecteur  5312
 @louisedebrabandere  Louise De Brabandere  Kookboekenauteur, schrijfster  4720
 macaronmanon.be  Manon Van Aerschot  Freelancer food communication  4663
 Hap-en-tap.be  Myriam Minne  Community & conversation manager, attest van kok en in 2de jaar patisserie  4069
 eenlepeltjelekkers.be/  Annelies  Mama van 2, geen professionele kok  2709
 @isanaeyaert  Isa Naeyaert  Social media marketeer  2657
 www.onahealthyadventure.com  Carolien Vreysen  opleiding voeding- en dieetkunde  2568
 Mijnpuurleven.com  Carla De Graef  Mama van een tweeling  2424
 Kokenophakken.be  Stephanie Bex  online redactrice  2384
 Goestjes.be  Jozefien Ryck  Foodstylist & receptontwikkelaar  2352
 Alledagenhonger.be  Barbara Serulus, Johanna Goyvaerts & Mayken Craenen    2224
 Mustbeyummie.com  Alexia Stevens  recruiter en mama van twee  1806
 Bakedlouies.com  Louie Van Nieuwenborgh  Business student  1638
 

 

Wie zijn deze Belgische FOODIES?

In de lijst staan een 30-tal foodies met hun beroep of dagelijkse bezigheid die ze zelf aangeven op hun website of instagram-account. Wat valt op als je deze tabel bekijkt? De grote meerderheid zijn vrouwen, slecht 7 mannen ten opzichte van 27 vrouwen. Opvallend is ook dat slecht 5 van de foodies aangeven dat ze een opleiding gevolgd hebben in een voedingsgerelateerde richting (dieetkunde, voedingswetenschappen, kok, …). Daarentegen degenen met een opleiding in de communicatie, marketing, fotografie, … zijn in de meerderheid (15). Daarnaast zijn er nog een aantal met een heel opvallend beroep of dagelijkse bezigheid (schooldirecteur, radiopresentator, mama van een tweeling). Er zijn ook een aantal van deze bloggers die duidelijk aangeven dat het bloggen voor hen de voltijds bezigheid is. Ze geven dan ook duidelijk aan op hun website dat ze op zoek zijn naar samenwerking met bedrijven en graag recepten ontwikkelen met de specifieke producten van deze bedrijven erin.  Op vlak van aantal volgers zijn er een 12-tal die meer dan 10000 volgers hebben. Er is er zelfs een met meer dan 154000 volgers. Elk recept, elke boodschap die zij posten worden dus door een groot aantal mensen gelezen en bekeken. Uit mijn korte zoektocht op het internet is duidelijk dat zij die ons ‘beïnvloeden’ in wat we eten niet altijd degenen zijn die hierin de experten zijn en dikwijls door specifieke bedrijven betaald worden om producten te promoten. Wat wel absoluut zeker is, is dat ze een voor een expert zijn in mooie beelden maken en mooie verhalen schrijven. En dat werkt, zoals je kan zien in het aantal volgers die ze hebben op instagram. En deze aantallen groeien dagelijks. Twee weken na het maken van mijn tabel is bij de meeste instagram-accounts het aantal volgers al drastisch gestegen. Bij verschillende accounts kwamen er meer dan 200 extra volgers bij op twee weken tijd.  

Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, die van jullie ook?

Van vele voedingsbedrijven komt de vraag hoe ze moeten communiceren via de sociale media, hoe ze aan de slag moeten met deze nieuwe informatiesnelweg. Daarom wordt bij Flanders’ FOOD naarstig gewerkt aan een projectvoorstel waarin deze influencers bestudeerd worden. Wat kunnen we van hen leren? Hoe lang bestaat dit fenomeen al? Wat is de effectieve impact van deze influencers? Is er een verschil in impact op volwassenen of adolescenten? Werkt kook-TV nog? Of zijn alleen de sociale media nog van belang? Experten (in communicatie, marketing, voedings- en dieetleer, geschiedenis) van 4 universiteiten willen zich de komende 4 jaar over dit onderwerp buigen. Als je nieuwsgierigheid geprikkeld is om dit project mee te volgen of te steunen, of om meer info erover te krijgen, aarzel dan niet om ons te contacteren (ellen.fierens@flandersfood.com).