What is hot, and what not in 2018

Groenten

Het nieuwe jaar is begonnen, tijd om weer eens te kijken waar we dit jaar zoal op moeten inzetten om mee te zijn met de maatschappij en je productgamma hip en succesvol te houden!

Ze zijn er weer, de voorspellingen van de trends voor het komende jaar. Ik ben ze eens afgelopen, en heb er een eigen selectie van gemaakt die voor onze Vlaamse industrie van toepassing lijkt te zijn!

Gezond voor lichaam, geest en darmen

Evenwichtige voeding scheert nog steeds hoge toppen als het op populariteit aankomt. Wel verandert de focus zo nu en dan eens, dus ook voor 2018. Hoewel suikerreductie nog steeds een hot issue is waar nog veel ligt de bruisen op gebied van nieuwe alternatieven, zijn er een aantal specifieke zaken bijgekomen – of teruggekeerd van weggeweest. De toenemende aandacht voor darmgezondheid heeft gezorgd voor een terugkeer van de probiotica, maar dan anders. Het zijn namelijk niet enkel yoghurt of zuiveldrankjes meer die het monopolie hebben op vriendelijke bacteriën, maar ook de momenteel erg populaire gefermenteerde groenten krijgen hierin erkenning. De prebiotische voedingsvezels zijn nooit weggeweest, maar krijgen ook meer aandacht in hun oorspronkelijke vorm, zijnde in bepaalde groenten en fruit als uien, aardperen, groene bananen, bepaalde champignons, enzovoort.

Ook mind&brainfood is terug van weggeweest, meer bepaald de omega-3’tjes wiens aandacht de laatste jaren wat verslapt was. Misschien ook doordat de omega-3 vetzuren meer en meer gesourced worden vanuit zeewier of krill, als duurzamer antwoord op visolie. Plankton schijnt ook de opvolger van zeewier te zijn, maar ik heb wel zo wat twijfels of dat nu concreet gaat aanslaan...

Intussen blijft de trend om allergenen te mijden groeien, omdat de incidentie allergieën jammer genoeg nog steeds in stijgende lijn is.

De nieuwe superfoods zijn volgens Mintel de (glutenvrije) bloem van de eerder genoemde groene bananen met hun hoge gehalte aan resistent zetmeel, de uit de natuurgeneeskunde afkomstige chaga champignons dat mensen meer resistent zou maken tegen stress, en het eiwitrijke en veel lekkerder dan chia zijnde hennepzaad, dat bovendien ook lokaal kan geteeld worden.

Tournee minerale, and more

Onze vrienden bij Horeca Vlaanderen zijn er ook al een tijdje mee bezig: het aanbod dranken zonder alcohol minstens even rijk maken als dat van de dranken mét alcohol. Om niet steeds te moeten terugvallen op water, mierzoete frisdranken of fruitsap als we effe geen alcohol willen bij het uitgaan, is een steeds origineler gamma aan alternatieven aan het ontstaan. Van kruideninfusies over kombuchas en gefermenteerde groentesappen, tot een heel arsenaal aan tonics, er is voor elk wat wils en voor iedere gelegenheid een steeds groeiende keuze beschikbaar. Steeds meer chefs hebben dan ook als aangepaste dranken bij de gerechten zowel een alcoholische als een niet-alcoholische versie beschikbaar. En de drankenproducenten maken zelf ook meer werk van een uitbreiding van het gamma dranken met minder of geen alcohol. We kunnen dat alleen maar toejuichen.

Origine als kwaliteitslabel 

Al sinds jaar end dag een feit voor wijn, kaas, bepaalde soorten charcuterie en sinds enkele jaren ook voor zaken zoals vanille of vis. Misschien mede door strengere reguleringen naar labelling van de origine op diverse soorten producten wordt origine steeds vaker gebruikt als teken van kwaliteit. Met verfijningen tot op streekniveau toe, geeft het aanduiden van de origine ook soms een indicatie van de versheid en/of authenticiteit van de grondstoffen. Want als je yoghurt met Siciliaanse honing koopt, of krabsla met Noorse krab, dan kan het enkel om het echte spul gaan. De eigen streekproducten zijn uiteraard nog steeds populair, vanwege de vertrouwdheid en bepaalde duurzaamheidsaspecten, maar een streekproduct uit een regio dat zichzelf al jarenlang heeft kunnen specialiseren in dat product, heeft toch evengoed een streepje voor.

Van vegetarisch naar veganistisch

Zo’n vlucht als in de VS neemt het in Vlaanderen waarschijnlijk niet, maar toch. We hebben tenslotte ons eigen succesverhaal op gebied van plantgebaseerde zuivelvervangers. Met het groeiend succes van het flexitarisme worden vegetarische en veganistische (flexiganisme?) alternatieven meer en meer aanzien als een smakelijke variatie op onze dagelijkse kost dan louter voer voor extremisten en konijnen. En dus voor de dierlijke sector – meer een aanvullende business dan een bedreiging. Gastronomie en vegetarisch of veganistisch zijn wel degelijk te rijmen, te zien aan de groter wordende groep van chef-koks die niet langer vlees of vis als de ster van het gerecht beschouwen. En ook: gefrituurd is nu eenmaal alles lekker, of er nu vlees in zit of niet!

Van blad tot wortel 

We zijn met zijn allen tegen food waste aan het ingaan, en we zijn het er met zijn allen ook over eens dat we meer groenten moeten eten. Gecombineerd komen we er dan bij dat de voordien vaak weggegooide bladeren, wortels, loof en schillen gewoon mee worden opgegeten. In veel gevallen zijn die delen dan ook perfect eetbaar. En als het op zich niet erg smakelijk is om één of andere reden, kan het nog altijd worden gebruikt in de soep of zo. Bij mij is het misschien gewoon luiheid waardoor ik het niet de moeite vind om die kroontjes van mijn aardbeien af te prutsen, aardappelen of wortelen te schillen of rond het klokhuis van een peer te eten?

Technologie voor de consument

Nieuwe technologieën laten toe om het voor consumenten (en voor bedrijven zelf) veel gemakkelijker te maken om informatie te krijgen over voeding. Digitale trackingsystemen en blockchains maken het mogelijk om de weg die een product heeft afgelegd tot in de puntjes op te volgen. Extra info, die niet op het etiket is terug te vinden kan via scanningssystemen met de smartphone worden opgevraagd, en die systemen maken het dan ineens ook mogelijk om gerichter te gaan shoppen. Nog een stapje verder kan automatisch shoppen worden ingevoerd, zelfs bij diegenen die de slimme frigo uit het huis van de toekomst nog niet in hun keuken hebben staan, via apps die met een foto de inhoud van je voorraad kunnen beoordelen. Online bestellen en aan huis leveren is intussen al helemaal niet vreemd meer, en dat brengt ons ook aan het volgende puntje.

Retail 2.0

Online shoppen is natuurlijk gemakkelijk, en de retail is dan ook aan het bijbenen om – naast het zelf aanbieden van een online platform - de mensen extra redenen te geven om naar de supermarkten te komen. Naast sushibars en de bekende proevertjesdagen, zal er steeds meer te beleven zijn in de supermarkten. Denk aan kookworkshops, food halls en sneukeltochten, koffiebars en leeshoekjes. De supermarkt wordt een sociale ontmoetingsplaats waar je in alle gezelligheid ineens ook al je boodschappen kan doen. En misschien zelfs vers dingen kan gaan plukken op de serre op het dak?

Trouwens ook de maaltijdboxen hebben er wat broertjes en zusjes bij gekregen. Tegenwoordig kan je ook abonnementen nemen op specifieke producten, zoals granola, kaas of wijn. Voor wie graag een ander de selectie laat maken en voor de verassing gaat. En zo zijn we toch weer aan de online platformen beland.

Populaire smaakjes 

En welke smaakjes worden verwacht aan te slaan in 2018? Ik vind verwijzingen terug naar koffie- en theesmaken voor heel wat producten die geen koffie of thee zijn, zeewier dat in vanalles en nog wat wordt verwerkt en een paar specifieke bekende en onbekende smaken zoals pandan (bekend in aziatische producten), verjus (een vanonder het stof gehaalde smaakmaker op basis van ongerijpte druiven), hisbiscus (bekend van de thee, nu ook in andere toepassingen) en Timut peper (een tintelende peper uit Nepal blijkbaar). En nog veel andere waarschijnlijk…

Bronnen