Sociale innovatie in de voedingssector

Hebt u steeds het gevoel dat u ganse dagen lang brandjes blust en problemen oplost in plaats van … dan is een andere arbeidsorganisatie misschien wel iets voor uw bedrijf. Verhoog de prestaties van uw bedrijf door een bewustere taakverdeling. En blijf dus R&D-manager en wordt geen professionele problemsolver.

Voedingsbedrijven zijn steeds op zoek naar manieren om hun productieprocessen en productkwaliteit te optimaliseren. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

HET EERSTE WAT ONTBREEKT IS… TIJD! (= STRESS)

De productie moet immers elke dag blijven draaien. Bedrijfsleiders en hoger gekwalificeerde profielen in de organisatie zijn dan ook vaak bezig met het oplossen van productieproblemen en het blussen van allerhande andere brandjes. Veel tijd gaat dan op aan het opvangen van productieschommelingen, het afstemmen over afdelingsgrenzen heen, vergaderen, etc.

KAN DIT NIET ANDERS?

Wat als bijvoorbeeld een groter deel van de operationele problemen ook door de operationele mensen kan worden opgevangen? Is er geen ruimte om ons nog wat slimmer te organiseren, zodat we niet enkel alleen met de dringende zaken, maar ook met de belangrijke projecten kunnen bezig zijn. Door het operationeel niveau gestroomlijnd te laten werken en meer regelcapaciteit te geven, kunnen de beschikbare specialisten zich echt bezighouden met waar ze voor opgeleid zijn en betaald worden.

KORTOM, GEEN TECHNOLOGISCHE ZONDER SOCIALE INNOVATIE!

Flanders Synergy hanteert een methodiek (gebaseerd op de wetenschappelijke benadering socio-technical systems design) om tot een optimale stroomlijning van uw voedingsbedrijf te komen. Deze methodologie versterkt en borgt de impact van diverse initiatieven en acties die bijvoorbeeld vanuit een lean- en QRM-benadering vertrekken.

Een innovatieve arbeidsorganisatie wordt gekenmerkt door:

  • Sterke strategische oriëntering
  • Structuur van organisatie is een hefboom voor het verwezenlijken van strategische doelen.
  • Duidelijke (team)rollen met korte coördinatielijnen
  • De organisatie werkt volgens overzichtelijk, samenhangende processtromen
  • Betrokken en competente medewerkers die resultaat gericht samenwerken.

Arbeid innovatief organiseren is helaas geen sinecure. Het is een verandertraject dat veel inspanning, overtuigingskracht en doorzettingsvermogen vraagt. Uiteraard staat u er niet alleen voor. De mensen Flanders Synergy, IPV en een bataljon van adviseurs staan klaar om uw bedrijf hierbij te helpen.

Reserveer alvast 20 oktober 2015 in uw agenda. Dan laten we u nader kennismaken met toepassingen en mogelijkheden binnen de sector en krijgt u de kans om uw eigen concrete situatie door te praten met een expert.

Onze Vlaamse voedingsproducten zijn top en innovatief maar onze voedingsbedrijven en zijn werkkrachten moeten ook topfit zijn.

Recent gaf Flanders Synergy een videopresentatie op een infosessie. Beelden te bekijken op http://www.innovatiecentrum.be/videobeelden-infosessies.html.

LINKS

www.flanderssynergy.be/

foto © IPV-IFP / Lies Willaert