Vezels en eiwitten geven een verzadigend gevoel!

Onderzoek toont aan dat een portie magere yoghurt verrijkt met guargom en melkeiwitten de eetlust vermindert tot 2 uur na consumptie.

Twee studies werden uitgevoerd waarbij gezonde vrouwen (studie 1: n = 24, uitgevoerd in Engeland; studie 2: n = 121, uitgevoerd in Frankrijk) om 10u in de voormiddag een portie magere aardbeienyoghurt kregen aangeboden. Men consumeerde ofwel de test yoghurt verrijkt met guargom (2,6-2,9 g/portie) en melkeiwitten (8 g/portie), ofwel de niet-verrijkte controle yoghurt. 

In beide studies verminderde de consumptie van de test yoghurt het hongergevoel, alsook het verlangen om te eten. Men was meer verzadigd en tevreden en er werd minder gegeten tijdens de lunch om 12u dan bij de consumptie van de controle yoghurt. De energie-inname bij de lunch was verminderd met 274 kJ in vergelijking met de controle. 

Er werd opgemerkt dat de test yoghurt een hogere viscositeit vertoonde dan de controle yoghurt. De Britse deelnemers hadden een gelijkaardige voorkeur voor de test en controle yoghurt, de Franse deelnemers daarentegen hadden een lagere voorkeur voor het test product in vergelijking met het controle product. 

Bron:

  • Lluch, A., Hanet-Geisen, N., Salah, S., Salas-Salvado, J., L’Heureux-Bouron, D. & Halford, J.C.G. (2010). Short-term appetite-reducing effects of a low-fat dairy product enriched with protein and fibre. Food Quality and Preference, 21, 402-409.