FLANDERS' FOOD RADAR

IJsconsumptie in Europa: enkele cijfers

In Europa wonen de grootste ijseters in Finland, Noorwegen en Zweden, in België wordt relatief weinig ijs geconsumeerd.

Volgens Euroglaces kwam de Europese consumptie van fabrieksijs in 2009 uit op 2,2 miljard liter. De gemiddelde consumptie per persoon bedroeg 6,8 liter. Finland was de koploper met 12,9 liter, terwijl Spanje de laagste gemiddelde consumptie per persoon had met 5 liter (Fig. 1).


Fig. 1: Jaarlijkse gemiddelde consumptie van fabrieksijs per persoon in 2009

Consumenten kopen ijs hoofdzakelijk in de supermarkt en consumeren het thuis. Volgens Euroglaces is het huishoudelijk verbruik met 1,7 miljard liter goed voor driekwart van de markt voor fabrieksijs, buitenhuishoudelijk verbruik vertegenwoordigt ongeveer een kwart van de markt. In Griekenland en Spanje speelt buitenhuishoudelijk verbruik een veel belangrijkere rol dan in landen als Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk (Tabel 1).

Tabel 1: Marktvolume voor fabrieksijs in Europa

 

Belgen consumeren relatief weinig ijs: in 2009 bedroeg het totaal verbruik van fabrieksijs 60 miljoen liter, de gemiddelde consumptie per persoon bedroeg 5,8 liter. Dit verbruik zou natuurlijk hoger liggen indien men ook rekening zou houden met de consumptie van ambachtelijk ijs en softijs. 

Bronnen

  • www.euroglaces.eu
  • Jurriën Scheepstra Productschap zuivel (2010). Grootste ijseters in Nieuw-Zeeland en VS, Zuivelzicht, 17, 18-19.

Nuttige links

Reacties